14.6.2023.
Ugostiteljska škola Opatija otvara upise za novo zanimanje – za moderne i uspješne turističke radnike 21. stoljeća!
Tehničari i tehničarke posluživanja imat će prošireno znanje – osim konobarskih vještina, steći će vještine sommeliera, bariste, enologa, nutricionista. Naglasak je na kreativnosti i raznolikosti, a prvenstveno na praktičnom radu u školi, hotelima i restoranima.
Prednosti koje zanimanje nudi:
• inovativan pristup obrazovanju
• odabir izbornih predmeta sukladno individualnim interesima
• modularnu nastavu
• trajanje: 4 godine
Omogućena najbolja praksa
Učenje će se odvijati u školi i na praksi, a učenici će imati priliku raditi u nekim od najboljih hotela i restorana u Hrvatskoj. Ugostiteljska škola Opatija ističe se svojim principom učenja temeljenog na radu i ima dugu suradnju s vrhunskim hotelima i restoranima na području Primorsko – goranske županije pa i šire. Upravo na tim mjestima učenici će se kroz praksu okušati u radu s vrhunskim ugostiteljima, kuharima, konobarima, recepcionarima koji će im prenijeti sva svoja znanja i vještine!
Modularna nastava – prvi puta u Hrvatskoj
Učenici koji upišu Ugostiteljsku školu Opatija će od jeseni 2023. godine imati priliku prvi u Hrvatskoj pohađati modularnu nastavu. Kroz modularnu nastavu nudit će se općeobrazovni predmeti (kao što su hrvatski jezik, matematika, strani jezik), ali i strukovni predmeti te mnoštvo izbornih predmeta. Moći će po svojim željama birati izborne sadržaje i prilagoditi raspored osobnim potrebama te napredovati prema vlastitom tempu. Cilj je omogućiti učenicima da sami odaberu izborne predmete koji ih zanimaju kako bi motivacija i pažnja bili na visokoj razini.
Također, učenici će pohađati kvalitetniji i opsežniji program hrvatskog jezika i matematike, čime im se omogućuje lakše polaganje državne mature i upis željenog fakulteta.
Izborni predmeti prema osobnim preferencijama
Neki od izbornih predmeta koji će se moći izabrati:
• vještine barmena
• sljubljivanje hrane i vina
• gastronomija kroz povijest
• izrada i objava digitalnih sadržaja na društvenim mrežama
• posluživanje na stranom jeziku
• moderni trendovi u gastronomiji
• i još mnogo toga
Savladavanje zavidnih vještina
Neke od vještina koje se mogu naučiti:
• organizirati prijem i smještaj gosta
• razlikovati svjetske sorte vina
• različite tehnike i načine posluživanja jela
• korištenje digitalnih tehnologija u ugostiteljstvu
• rješavanje pritužbi gostiju
• i još mnogo toga
Uz navedeno, predviđeno je da tehničari i tehničarke posluživanja steknu znanja u područjima komunikacijskih vještina, posluživanjima na stranim jezicima, trendovima u gastronomiji, osnovama poduzetništva i marketinga, individualnim pristupima gostima i još mnogo toga.
Dobra podloga za fakultetsko obrazovanje
Tehničari i tehničarke posluživanja školu će pohađati 4 godine i imat će mogućnost nastaviti svoje obrazovanje na fakultetu.