CEEPUS

Što je CEEPUS?

Central European Exchange Programme for University Studies (CEEPUS) program je akademske mobilnosti studenata i nastavnog osoblja srednje i istočne Europe. Zemlje uključene u program su Albanija, Austrija, BiH, Bugarska, Crna Gora, Češka, Hrvatska, Kosovo, Makedonija, Mađarska, Moldavija, Poljska, Rumunjska, Slovačka, Slovenija i Srbija.

Zemlje potpisnice ugovora CEEPUS svake godine određuju kvotu raspoloživih stipendija za dolazne mobilnosti. Zemlje također određuju iznose stipendija za različite kategorije stipendista, kao i ostala prava CEEPUS-ovih stipendista (primjerice, besplatan smještaj, subvencionirana prehrana, zdravstveno osiguranje). Stipendije ovise o standardu života u pojedinoj zemlji i moraju biti dostatne za potrebe mobilnosti. Studenti su također izuzeti plaćanja školarine. Putne troškove za studente i nastavnike pokriva Nacionalni ured za CEEPUS pri Agenciji za mobilnost i programe Europske unije.

Program CEEPUS prvenstveno ima za cilj promicanje mobilnosti unutar CEEPUS mreža. CEEPUS mrežu čine najmanje tri člana iz najmanje dvije države članice CEEPUS-a, pri čemu jedan član ima ulogu koordinatora mreže. Koordinatori i partneri mogu biti visoka učilišta i njihove sastavnice. FMTU već dugi niz godina ostvaruje uspješnu razmjenu studenata i nastavnika u okviru CEEPUS mreža i trenutačno je član CEEPUS mreža:

  • Amadeus – koordinator mreže:  WU – Vienna University of Economics and Business  (Austrija)
  • Education without frontiers – koordinator mreže: University of Applied Sciences Burgenland  (Austrija)
  • TASA network – Tourism and Agriculture Sustainable Alliances – koordinator mreže: University of Maribor, Faculty of Logistics (Slovenija).
  • CESEENet – koordinator mreže: Universty of Rijeka (Hrvatska). Mreža je namijenjena isključivo za studente doktorskog studija Poslovna ekonomija u turizmu i ugostiteljstvu (PETU).

Na sljedećem linku možete vidjeti detalje o svakoj od navedenih mreža (ID mreže, popis partnerskih institucija u mreži i kontakte Ceepus koordinatora u partnerskoj instituciji): https://www.ceepus.info/content/find

Mrežna mobilnost (mobilnost unutar CEEPUS mreže) je naziv za mobilnost između ustanova koje sudjeluju u istoj CEEPUS mreži (partnerstvu). Prijaviti se za mrežnu mobilnost mogu svi oni čija visoka učilišta sudjeluju u nekoj od CEEPUS mreža. U slučaju da nisu iskorištene sve stipendije u okviru CEEPUS mreža, studentima i nastavnicima, bez obzira na kojem odjelu studiraju ili rade, otvara se mogućnost za mobilnost putem tzv. CEEPUS freemover stipendije (mobilnost izvan CEEPUS mreža). U okviru freemover stipendije moguće je boraviti na bilo kojem sveučilištu u zemljama uključenim u CEEPUS program tijekom ljetnog semestra.

Dodatne informacije o CEEPUS programu možete pronaći na mrežnim stranicama CEEPUS-a te na mrežnim stranicama Nacionalnog ureda za CEEPUS. U programu Ceepus mobilnosti mogu sudjelovati: studenti (prijediplomski/diplomski/poslijediplomski studij) i nastavno osoblje.

Mobilnost studenata

Mobilnost nastavnika

Kontakt

Ažurirano 27.05.2024.

Skip to content