U sklopu projekta MARINET koji se provodi na Fakultetu za menadžment u turizmu i ugostiteljstvu, prof. dr. sc. Greta Krešić, Elena Dujmić, Jelena Kapeš i Mia Sokolović organizirale su besplatnu vođenu degustaciju kamenica, koja je održana 23. ožujka 2025. na Danu limskih oštriga.
Degustaciju je vodila dr. sc. Nada Vahčić, koja je sudionicima predstavila ključne informacije o kamenicama, uključujući njihovo stanište, karakteristike, nutritivnu vrijednost, senzorska svojstva te specifičnosti uzgoja u akvakulturi. Kroz stručno vođenu degustaciju, sudionici su imali priliku naučiti kako prepoznati kvalitetu kamenica te bolje razumjeti čimbenike koji utječu na njihov okus i teksturu.
Tijekom vođene degustacije više od 100 sudionika imalo je priliku kušati kamenice iz različitih načina uzgoja, a dobiveni rezultati ispitivanja preferencija potrošača koristit će se u budućim promotivnim aktivnostima koje će povesti FMTU. Ovi podaci pružit će uvid u potrošačke navike i preferencije, što može doprinijeti unapređenju promocije i konzumacije kamenica iz akvakulture.
Aktivnost u čijoj realizaciji je sudjelovala i Obrtnička komora Istre kao projektni partner, provedena je u sklopu promotivnih aktivnosti projekta MARINET, s ciljem podizanja svijesti o kvaliteti proizvoda akvakulture i važnosti održivog upravljanja morskim resursima. Kroz edukativne aktivnosti poput ove vođene degustacije nastoji se približiti znanstvena saznanja krajnjim korisnicima s ciljem boljeg razumijevanja akvakulture, kvalitete kamenica i njihovog uzgoja.









