Besplatni programi obrazovanja odraslih u ugostiteljstvu i turizmu od kolovoza 2023. u Opatiji

17.04.2023.
/ Vijesti /
Podijeli vijest na
Facebook
Twitter

Ugostiteljska škola Opatija najavljuje nove besplatne programe neformalnog obrazovanja za odrasle koji će se od kolovoza održavati u njihovim prostorima.

Polaznici će imati priliku stjecati vrijedna znanja i vještine koje će im pomoći da se usavrše i kvalitetom istaknu na tržištu ugostiteljstva i turizma koje neprestano traga za vrhunskim kadrom koji obavlja svoje radne zadatke na visoko profesionalnom nivou. Opatijska škola ima dugogodišnju tradiciju u obrazovanju, a novi besplatni programi samo su još jedan korak u ostvarenju njihove misije – pružati konkretne i korisne programe za poticanje uspješnih karijera zaposlenika u ugostiteljstvu i turizmu.

Polaznike će stručni predavači s bogatom praksom i kroz zanimljiva predavanja i praktičan rad učiti o ugostiteljskom posluživanju, kuharstvu, rukovođenju u turizmu i jezicima u struci. Na kraju programa polaznici će dobiti potvrdu o završenoj edukaciji. 

Moduli su posebno osmišljeni i prilagođeni potrebama modernog tržišta rada. Polaznik programa može višestruko odabrati module i cjeline unutar modula te pritom nije obavezan upisati sve module i njegove cjeline.

Dostupni moduli i cjeline jesu:

1. Ugostiteljsko posluživanje
– Bonton u restoranu
– Tehnike posluživanja hrane i pića
– Kave i napitci od kave i čaja
– Bar i barske mješavine
– Somelijerstvo
– Pivarstvo

2. Kuharstvo
– Priprema i prezentacija jela gostu
– „Basic cuisine“, „Intermediate cuisine“, „Superior cuisine“
– Ručna izrada autohtonih tjestenina
– Mediteranska hrvatska gastronomska baština
– Moderni načini prigotovljavanja jela
– Slastičarstvo

3. Rukovođenje u turizmu
– Voditelj u gastronomiji
– Hotelsko domaćinstvo
– Recepcijsko poslovanje
– Voditelj u wellness turizmu
– Voditelj u dentalnom turizmu
– Voditelj cateringa

4. Jezici u struci
– Jezična čajanka
– Zdravstveni turizam
– Hotelijerstvo i turizam
– Ugostiteljski sektor
– Poslovni strani jezik u hotelijerstvu i turizmu
– Hrvatski jezik i povijest za stranice

Tko se može upisati?

Minimalni uvjet upisa završena je osnovna škola, a upisati se mogu svi pojedinci koji žele razviti vještine u ugostiteljstvu i turizmu. Upisi su ujedno i prilika za poslodavce koji žele stručno osposobiti svoje zaposlenike s ciljem poboljšanja kvalitete pružene usluge.

Usmjerenost na praktičan rad i vještine

Programi su osmišljeni s ciljem stjecanja konkretnih vještina pa obiluju praktičnim primjerima koji su odličan putokaz za profesionalnu edukaciju.

Svaki modul traje ukupno 72 sata koji su raspodijeljeni ovisno o potrebama modula. Npr. moduli kuharstva i ugostiteljskog posluživanja podijeljeni su svaki na 24 sata teorijske nastave i čak 48 sati praktičnog rada.

Interaktivne metode učenja i moderna oprema

Prilikom provedbe modela za polaznike koristit će se verbalne i vizualne metode, metode demonstracije, dijaloga, rješavanja problema i predavačke metode, a za određene cjeline koristit će se tehnologije virtualne stvarnosti (VR). Polaznici će učiti kroz individualan rad,  rad u paru ili grupi te istraživački rad.

Svi moduli održavat će se u učionicama Ugostiteljske škole Opatija. Učionice su opremljene potrebnom školskom opremom, suvremenim nastavnim sredstvima i didaktičkim materijalima. Ovisno o modulu, rad će se održavati i u praktikumu za kuharstvo, koji je opremljen namirnicama, strojevima i tehničkim uređajima, u praktikumu za recepcijsko poslovanje ili u praktikumu ugostiteljskog posluživanja s modernom opremom. Program jezika u struci održavat će se u kabinetu stranog jezika uz mogućnost korištenja audiovizualne tehnologije kao i informatičke opreme kako bi se mogle izvoditi simulacije komunikacijskih situacija. Uzimajući u obzir potrebe polaznika koji rade, nastava će se održavati u popodnevnim satima.

Za sve programe neformalnog obrazovanja izrađen je i poseban priručnik za polaznike, a svakom polazniku nakon uspješno završene cjeline programa izdaje se potvrda o sudjelovanju i uspješno završenoj edukaciji.

Prvi upisi u kolovozu

Program se organizira u sklopu projekta RCK recept koji je započeo 1. travnja 2020. godine, a traje do 1. prosinca 2023. godine. Cilj je Projekta uspostaviti programske i kadrovske uvjete Regionalnog centra kompetentnosti u sklopu Ugostiteljske škole Opatija kao centra izvrsnosti strukovnog obrazovanja i osposobljavanja te cjeloživotnog učenja u podsektoru ugostiteljstvo i turizam.

Projekt je financiran bespovratnim sredstvima u iznosu od 7.788.588,48 € iz Europskog socijalnog fonda u okviru Operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali 2014. – 2020.

Prvi upisi mogući su u kolovozu, a za dodatne informacije posjetite i pratite RCK Recept na društvenim mrežama ili službenoj web stranici projekta www.rck-recept.hr 

Skip to content