Događajem „EU projekti- kao izbor za karijeru?“ obilježen Dan Europe

10.05.2023.
/ Vijesti / /
Podijeli vijest na
Facebook
Twitter

U suradnji s Fakultetom za menadžment u turizmu i ugostiteljstvu Sveučilišta u Rijeci, Regionalna razvojna agencija Primorsko-goranske županije obilježila je 9. svibnja 2023.  Dan Europe, kroz tematski događaj “EU projekti- moj izbor za karijeru?”.

Okupljenim sudionicima predstavljene su mogućnosti razvoja karijere za mlade kroz EU projekte, posebno u kontekstu pripreme razvojnih projekata u turizmu, od strane Srđana Kerčevića, višeg stručnog suradnika za pripremu i provedbu strateških i razvojnih dokumenata i programa iz Regionalne razvojne agencije Primorsko-goranske županije.

Odgovor na pitanje kako provoditi EU projekte te kako EU projekti mogu pomoći u razvoju karijere izložila je Nevenka Kos, viša stručna suradnica za pripremu i provedbu EU projekata iz Regionalne razvojne agencije Primorsko-goranske županije, kroz predstavljanje EU projekta “Career Garden- gradnja mostova između obrazovnih institucija i poduzeća putem udaljene i hibridne prakse” (https://www.careergarden.eu/), koji će uvesti inovativne metode održavanja praktične nastave, kao i pružanje novih obrazovnih sadržaja kako bi se unaprijedile prakse u području strukovnog osposobljavanja.

Fakultet za menadžment u turizmu i ugostiteljstvu provodi mnogobrojne projekte financirane sredstvima Europske unije, a obilježavanje Dana Europe bila je jedinstvena prilika za upoznavanje s EU projektima koji se trenutno provode na Fakultetu.

Voditelj projekta HyPro4ST, prof. dr. sc. Marko Perić, predstavio je projekt Hybrid Project Management Skills for Sustainable Tourism, čiji je cilj razvoj profesije “Sustainable and Hybrid Project Manager” za sektor održivog turizma.

Izv. prof. dr. sc. Sabina Hodžić, predstavila je projekt BOLSTER  financiran sredstvima programa Obzor Europa čiji je cilj razumjeti kako na marginalizirane zajednice utječu politike povezane s Europskim zelenim planom i povećava li njihovo uključivanje u procese donošenja odluka, potporu tranzicijskim planovima.

Prodekanica prof. dr. sc. Marinela Krstinić Nižić, predstavila je projekte ON-IT i  Social Green Deal. Projekt ON-IT se bavi izazovom online stručne prakse , dok je Social Green Deal fokusiran na  razumijevanje trenutne i potencijalne uloge industrijskih odnosa i socijalnog dijaloga u upravljanju procesima ozelenjivanja lokalnih gospodarstava.

Predstavljeni su i projekti RCK RECEPT i RECEZA, koji su dio hrvatske mreže regionalnih centara kompetentnosti u sektoru turizma i ugostiteljstva turizmu, a voditeljica oba  projekata, prof. dr. sc. Dora Smolčić Jurdana naglasila je važnost ulaganja u izvrsnost strukovnog obrazovanja i osposobljavanja te cjeloživotno učenje za  ugostiteljstvo i turizam.

U  okviru događanja, održana je i dinamična Panel rasprava “Izazovi i prednosti rada na EU projektima”, a studenti su imali prilike saznati koje su vještine potrebne za rad na EU projektima,  uz raspravu o izazovima u pripremi i provedbi EU projektata te kako koristiti EU sredstva za poboljšanje kvalitete života zajednice, ali i vlastite karijere. Program je vodila i raspravu moderirala doc. dr. sc. Jelena Đurkin Badurina, voditeljica EU projekata u Centru za projekte.

Više o mogućnostima razvoja karijere kroz EU projekte moguće je pročitati na:

Više informacija o trenutno aktivnim EU projektima na FMTU: 

Skip to content