EKO ĐIR FMTU

20.02.2024.
/ Vijesti /
Podijeli vijest na
Facebook
Twitter

U petak 16.02.2024. u 12h na Fakultetu za menadžment u turizmu i ugostiteljstvu Opatija promoviran je projekt EKO ĐIR FMTU. Projekt su osmislili studenti i djelatnici Fakulteta uz supokroviteljstvo Hilton Rijeka Costabella Beach Resort & Spa i Hilton Global Foundation, a povodom obilježavanja 50-e godišnjice rada Fakulteta. Hotelijerski fakultet osnovan je 1974. godine, a objedinio je rad dotadašnjeg ugostiteljskog smjera Više ekonomske škole te turističkog smjera Ekonomskog fakulteta.

Dekan Fakulteta prof. dr. sc. Marko Perić pozdravio je prisutne uzvanike te istaknuo da visokoškolske ustanove imaju vrlo važnu ulogu u promicanju održivog razvoja, gospodarskog rasta i kulturno-društvenog napretka. Studenti na našem Fakultetu nisu isključivo usredotočeni na nastavu i istraživanje, nego žele postati aktivni sudionici i dati doprinos zajednici u kojoj studiraju.

U ime supokrovitelja Hilton Rijeka Costabella Beach Resort & Spa i Hilton Global Foundation, na otvorenju se obratila Nataša Kovačić Stilinović, direktorica ljudskih resursa koja je istaknula važnost uključivanja u lokalne projekte i pohvalila idejnu zamisao i realizaciju ekološke, edukativne i turističke šetnje.

Prodekanica za razvoj prof. dr.sc. Marinela Krstinić Nižić koja na Fakultetu vodi održive aktivnosti kroz Eko odbor istaknula je da su studenti kroz place-based learning model učenja, osmislili lokacije s naglaskom na održivost, inovacije i funkcioniranje u skladu s prirodom.

Projekt je zamišljen kao šetnja kroz povijest i prirodu gdje će korisnik saznati zanimljivosti i povijesne činjenice o lokaciji, kao i upoznati floru tipičnu za primorski kraj, koja je ujedno i sastavni dio lokaliteta, istaknuo je na kraju Luka Vrančić, predsjednik Studentskog zbora.

Punktovi su obilježeni QR kodom sa tekstom na hrvatskom i engleskom jeziku. Punktovi (lokacije) su:

 1. Prošlost (povijesna zgrada Fakulteta)
 2. Vrtuljak
 3. Ika
 4. Kupalište
 5. Kamelija
 6. Zelena učionica (hotel za kukce + kućice za ptice)
 7. Turizam 365 (trafostanica)
 8. Sadašnjost – za budućnost (aneks – „nova“ zgrada)
 9. Maslina
 10. Lipa
 11. Lovor
 12. Crni bor
 13. Čempres
 14. Hrast
Skip to content