FMTU i Žmergo obilježili Svjetski dan održive gastronomije i Projektni Dan Eko odbora

12.06.2023.
/ Vijesti /
Podijeli vijest na
Facebook
Twitter

Ususret nadolazećem Svjetskom danu održive gastronomije, koji se održava 18. lipnja, Udruga Žmergo i Fakultet za menadžment u turizmu i ugostiteljstvu i ove godine su udružili snage i organizirali događaje kojima žele dati podršku lokalnim proizvođačima hrane, promovirati ekološke održive prakse i širiti znanje i svijest o održivim prehrambenim izborima.

Prvi događaj bila je radionica Održive proizvodnje i konzumacije hrane u organizaciji Fakulteta za menadžment u turizmu i ugostiteljstvu, koja se održala 7. lipnja 2023. pod stručnim vodstvom Elene Dujmić, mag.nutr. Radionica je okupila studente, ljubitelje kulinarstva i entuzijaste za hranu sa zajedničkim ciljem istraživanja i promocije koncepta održivosti u gastronomiji. Hvala Eleni Dujmić što smo ovom radionicom doprinijeli cilju održivog razvoja br. 12 Održiva potrošnja i proizvodnja.

„Lokalna i eko manjada” naziv je događaja koji se održao 10. lipnja 2023. na opatijskom Mrkatu u organizaciji udruge Žmergo iz Opatije. Ekološki sajam predstavio je idealnu priliku za otkrivanje raznolikosti ekoloških proizvoda uzgojenih u našoj užoj i široj okolici koji omogućava kušanje i nabavku svježeg voća i povrća, organskih mesnih proizvoda, meda, sira i mnogih drugih namirnica uzgojenih i proizvedenih s pažnjom i ljubavi prema okolišu. Poznata „masteršefica” Srđana Jevtić pružila je svim prisutnima inspiraciju za zdrave obroke u vlastitom domu.

Ovim događanjima članovi Eko odbora obilježili su svoj Projektni dan te je tom prigodom student Luka Vrančić pripremio Gazpacho – hladnu juhu idealnu za vruće ljetne dane i hidrataciju organizma, a bogatu vitaminima. Slobodno isprobajte studentske eko recepte: https://fthm.uniri.hr/wp-content/uploads/2023/03/2023-03-20_Ekoodbor_Recepti5.pdf

Skip to content