Održan Kick-off sastanak i predstavljanje projekta MARINET

17.05.2024.
/ Vijesti / /
Podijeli vijest na
Facebook
Twitter

Na Fakultetu za menadžment u turizmu i ugostiteljstvu 13. svibnja 2024. održan je Kick-off sastanak i javno predstavljanje projekta MARINET – MARIculture NETwork: Primjena novih tehnologija za diversificiranu održivu akvakulturu usmjerenu na zdravo društvo i konkurentne regije. Ovaj europski projekt, financiran iz programa Interreg Italija – Hrvatska 2021. – 2027., usmjeren je na inovacije u uzgoju riba i školjkaša u Jadranskom moru s ciljem poboljšanja biosigurnosti, ekološke održivosti i gospodarstva tih zemalja.

Kroz projekt će hrvatski i talijanski stručnjaci razviti aplikaciju koja će omogućiti praćenje kvalitete mora te dobrobit i zdravstveno stanje riba i školjkaša u uzgajalištima. U uzgajalištima će se postaviti senzori, a umjetna će inteligencija obrađivati prikupljene podatke. Uzgajivači će putem pametnih telefona moći nadzirati stanje u uzgajalištima i biti upozoreni na promjene u okolišu te na promjene u izgledu i ponašanju riba. Projekt veliku pozornost pridaje primjeni novih tehnologija u samim uzgajalištima, pa će Mediteransko udruženje za akvakulturu surađivati s uzgajivačima riba i školjkaša u Italiji, a hrvatski će partneri na projektu svoje inovacije razvijati u suradnji s uzgajivačima školjkaša okupljenih u Obrtničkoj komori Istarske županije te nekoliko tvrtki koje se u Hrvatskoj bave akvakulturom, a među kojima su najveće Cromaris i Orada Adriatic. U sklopu projekta napravit će se i istraživanje tržišta te predložiti ciljana promotivna strategija za podizanje svijesti javnosti o važnosti konzumacije proizvoda iz održive akvakulture.

Na predstavljanju projekta su se okupili ključni dionici koji su istaknuli njegovu važnost i pružili podršku. Okupljenima su se obratili Mladen Brajan, voditelj Odsjeka za poduzetništvo i ruralni razvoj iz Upravnog odjela za turizam, poduzetništvo i ruralni razvoj Primorsko-goranske županije; Ezio Pinzan, pročelnik Upravnog odjela za poljoprivredu, šumarstvo, lovstvo, ribarstvo i vodno gospodarstvo Istarske županije; Eros Sorić, tajnik Obrtničke komore Istarske županije; Jelena Đugum, direktorica Sektora za poljoprivredu Hrvatske gospodarske komore; Jelka Pleadin, pomoćnica ravnateljice Hrvatskog veterinarskog instituta; Darja Sokolić, ravnateljica Hrvatske agencije za poljoprivredu i hranu; te Tatjana Boroša Pecigoš, voditeljica Službe za akvakulturu pri Upravi ribarstva Ministarstva poljoprivrede.

Također, održana je i konferencija za medije na kojoj su projekt predstavili: prof. dr. sc. Marko Perić, Dekan Fakulteta za menadžment u turizmu i ugostiteljstvu, prof. dr. sc. Marco Galeotti sa Sveučilišta u Udinama, voditelj projekta MARINET, dr. sc. Snježana Zrnčić, znanstvena savjetnica u Laboratoriju za bolesti akvatičnih životinja Hrvatskog veterinarskog instituta te prof. dr. sc. Greta Krešić, voditeljica Katedre za hranu i prehranu Fakulteta za menadžment u turizmu i ugostiteljstvu.

Više detalja možete pronaći u objavi Novog lista.

Projekt MARINET traje 30 mjeseci, od 1. ožujka 2024. do 30. kolovoza 2026. godine. Proračun iznosi 1.871.881,46 eura, a Europska ga unija sufinancira iz Europskog fonda za regionalni razvoj s 1.497.505,16 eura. Glavni partner je Sveučilište u Udinama, a među ostalim projektnim partnerima su Hrvatski veterinarski institut, Eksperimentalni zooprofilaktički institut iz Venecije, Fakultet za menadžment u turizmu i ugostiteljstvu Sveučilišta u Rijeci, Obrtnička komora Istarske županije i Mediteransko udruženje za akvakulturu.

Skip to content