Preporuka knjižničara za svibanj

06.05.2022.
/ Vijesti /
Podijeli vijest na
Facebook
Twitter

Dragi korisnici,

ovaj mjesec Vam preporučamo nekoliko novih naslova u fondu Knjižnice koji bi Vas mogli interesirati.

1. Putovanja – Andrew Humphreys, Simon Adams, R. G. Grant

Jedan od najradosnijih trenutaka u životu odlazak je na daleko putovanje u nepoznate zemlje. Ova vam knjiga neće otkriti mjesta koja biste trebali posjetiti za života, ali će vam rasvijetliti kako su putovanja nekoć izgledala. Kronološki prateći velika putovanja – od drevnih civilizacija, koje su se kretale uglavnom radi trgovine, preko seobe naroda, prvih hodočašća, velikih geografskih otkrića, prvih organiziranih turističkih ruta, pa sve do suvremenih putovanja svim prijevoznim sredstvima – Putovanja će pobuditi nostalgiju, ali ujedno i zagolicati maštu svih onih čitatelja kojima je samo putovanje ponekad veći užitak od konačnog odredišta.

2. Iščezla Hrvatska – Tomislav Matić

Sjećate li se popularnog Žućka – žutog tramvaja koji je vozio dubrovačkim ulicama? Jeste li zalazili u „Kulušić“ u vrijeme kad su ga posjećivali najpopularniji jugoslavenski bendovi? Jeste li ikad dobili dar za Dan dječje radosti? Jeste li čekali u redu za trajekt „Bodulka“? Kad ste zadnji put na izlet u Samobor putovali vlakom? Koju vam je ocjenu zaključila učiteljica „Domaćinstva“? Koju ste emisiju najviše voljeli gledati na programu Z3? Sjećate li se dramatičnoga prijelaza preko pontonskoga mosta na Novskom ždrilu? Imate li ploče s Opatijskog festivala? Jeste li ikad boravili u Kardeljevu? Ili možda u Aleksandrovu? Jeste li se sudarali automobilima u lunaparku u Draškovićevoj ulici u Zagrebu? Je li doista ljetovanje u hotelskom kompleksu „Haludovo“ bilo nešto neviđeno u Hrvatskoj? Kakva je bila vožnja riječkim i splitskim trolejbusima?

3. Prirodna baština i turizam

Izlaganja i rasprave s okruglog stola održanog 28. listopada 2016. u palaži Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti u Zagrebu. Cilj okruglog stola je raspraviti aktualnu problematiku međuodnosa prirodne baštine i turizma i ukazati na dobre i loše primjere korištenja prirodne baštine u razvoju turizma. Na temelju stručne rasprave donijet će se preporuke kojima se želi uskladiti zaštita prirodne baštine i razvoj turizma.

Skip to content