Šest mjeseci projekta CAMPMASTER na Fakultetu: dragocjena saznanja o potrebama europske kamping industrije

01.03.2021.
/ Vijesti /
Podijeli vijest na
Facebook
Twitter

Projekt CAMPMASTER – „Razvoj europskog kurikuluma iz održivog menadžmenta kamping  resortima“ već se 6 mjeseci aktivno provodi na Fakultetu za menadžment u turizmu i ugostiteljstvu Opatija. U partnerstvu sa Sveučilištem iz Girone (Španjolska), Sveučilištem iz Brede (Nizozemska) te tri kamping udruge (Leading camping Europe, Udruga kampova Girone i Kamping udruženjem Hrvatske) provedeno je niz aktivnosti koje će omogućiti da u jesen 2022. godine započne prvi europski poslijediplomski studij iz područja održivog menadžmenta kampova.

Među provedenim aktivnostima partneri na projektu analizirali su 203 postojeća programa diplomskih studija, a među kojima  samo 7 % programa ima neku poveznicu s kamping industrijom, odnosno obrađuje temu menadžmenta kampova u okviru nekog postojećeg programa. Provedeno je također opsežno istraživanje okvira djelovanja ključnih tvrtki i organizacija u području kamping turizma u Europi i njihov utjecaj na razvoj održivog kamping menadžmenta. 

U sklopu projekta provedeno je veliko međunarodno istraživanje u kojem je sudjelovalo više od 150 predstavnika kamping industrije iz cijele Europe, provedeni su brojni intervjui s osobama od ključnog utjecaja na donošenje odluka o razvoju destinacije kao i istraživanje među studentima sva tri Sveučilišta.

Rezultati tako provedenog istraživanja pokazuju interes studenata ( 55,4 % ) koji su zainteresirani  za upis diplomskog studija u području kampova i održivosti, a poseban interes i potrebu za takvim studijem iskazuju predstavnici kamping industrije. Oni smatraju da je potrebno obrazovati buduće menadžere u brojnim specijalističkim i operativnim znanjima i vještinama iz održivog kamping menadžmenta kako bi budući menadžeri bili u stanju održivo upravljati razvojem kamping resorta te doprinijeti održivom razvoju destinacija u kojima će djelovati. Prikupljeni podatci iz međunarodnog istraživanja, prvog ove vrste, iskoristiti će se pri definiranju ciljeva i sadržaja budućeg studijskog programa.

Početkom travnja započinju aktivnosti drugog intelektualnog outputa, izrada CAMPMASTER priručnika za kurikulum. Priručnikom će se definirati nastavni program, uspostaviti zajednička metodologija za provedbu kurikuluma te provesti pregled i ocjena takvog priručnika. 

Ovo je prvi Erasmus + projekt za strateška partnerstva na FMTU u kojem je naš Fakultet voditelj projekta. Projekt traje do 30.9.2022. godine, a ukupan budžet projekta je 165.892,00 €. Voditeljica projekta doc. dr. sc. Josipa Cvelić Bonifačić o dosadašnjem tijeku projekta kaže: „ U proteklih 6 mjeseci došli smo do dragocjenih saznanja o potrebama europske kamping industrije ali i potencijalima koji nam se otvaraju u ovom području. Kamping resorti su postali jedni od najtraženijih oblika smještaja u Europi ne samo zbog COVID-a već zbog klimatskih promjena. Ovo je oblik smještaja budućnosti, okrenut održivosti, poštovanju prema okolišu i minimalno invazivan prema prirodi, a što ljudi sve više cijene i traže. Stoga, vjerujemo da naša inicijativa za daljnjim diplomskim obrazovanjem u području održivog kamping menadžmenta, prepoznata kao projekt od važnosti za EU, ima šanse postati jedan od prepoznatljivih hrvatskih inicijativa na europskom turističkom prostoru.“

Skip to content