Terenska nastava združenog diplomskog stručnog studija “Master of Sustainable Outdoor Hospitality Management” u Kampu Krk

06.05.2024.
/ Vijesti /
Podijeli vijest na
Facebook
Twitter

Studentice prvog združenog diplomskog stručnog studija “Master of Sustainable Outdoor Hospitality” na Fakultetu za menadžment u turizmu i ugostiteljstvu boravile su 6 dana u Premium camping resort Krk by Valamar na terenskoj nastavi. Kao pravi kampisti, noćile su u mobilnim kućicama, i na primjeru ovog jedinstvenog 5* resorta proučavale organizaciju kampa “na licu mjesta”.

Otok Krk, je osim predvodnika u održivosti, jedan od predvodnika i kamping turizma u Hrvatskoj  kako po kvaliteti (ukupno 28 kampova;  3 kampa 5*, 4 kampa 4* i 4 kampa s oznakom “Superplatz”), tako i po o značaju koji ova vrsta smještaja ima u ukupnom turizmu otoka. Kampovi sudjeluju sa  36% u ukupnom broju noćenja i značajno pridonose održivosti destinacije. Stoga je izbor Krka kao destinacije za praktično učenje o “outdoor hospitality” bio logičan izbor.

U sklopu kolegija Management & Operations pod mentorstvom doc. dr. sc. Josipa Cvelić Bonifačić studentice su dva dana provele proučavajući organizaciju pojedinih odjela u kampu krou tzv. “shadowing”. Ispitivale su zadovoljstvo zaposlenika te prikupljale i analizirale podatke o poslovanju kampa. Njihova će analiza poslužiti za izradu Advisory reporta u sklopu kolegija “ Outdoor Hospitality Innovation” kod iste nositeljice kolegija s prijedlozim za daljnji održivi razvoj ovog jedinstvenog outdoor resorta.   

U sklopu predmeta “Custamer relations and Sales” pod mentorstvom izv. prof. dr. sc. Marina Laškarin Adžić, studentice su istraživale zadovoljstvo gostiju, a održano im je i predavanje na temu dinamičkog formiranja cijena od strane specijalistice iz ovog područja gospođe Marije Vukelić.

Održivo poslovanje Valamara i njegovih kampova, kao lidera u implementaciji održivih praksi u turizmu u Hrvatskoj  bili su tema istraživanje, ali i gostujućeg predavanja koje su studenticama održale gospođe Borjana Močibob i Samra Ljubunčić, menadžeri održivosti u Valamar Rivieri d.d.,  a sve pod mentorstvom prof. dr. sc. Ana- Marije Vrtodušić Hrgović i prof. dr. sc. Marinele Krstinić Nižić.

Menadžersko izvješćivanje te izračun profitabilnosti studentice MaSOHM uče u okviru kolegija “Managerial reportin” kod prof. dr. sc.  Sandre Janković. Za Premium kamp Krk, istražen je način, učestalost, vrste izvještaja te profitabilnost pojedinih profitnih centara sve u svrhu izrade savjetodavnog izvješća.

Pored istraživanja, praćenja i ispitivanja te više gostujućih predavanja i prezentacija održanih u sklopu terenske nastave, studenticama je posebno zanimljiv bio posjet Komunalnom poduzeću Ponikve gdje ih je tehnički direktor Dejan Kosić upoznao sa brojnim vrijednim aktivnostima ovog uzornog komunalnog poduzeća koje je i hrvatski predvodnik u implementaciji brojnih održivih praksi s ciljem da otok Krk postane prvi CO2 neutralan otok na Mediteranu.

Osim Premium camping resort Krk, studentice su još posjetile: kamp Ježevac 4*, kamp Baška Beach resort 4*, kamp Bunculuka 4* i kamp Omišalj 5*. Posebno impresionirane posjetom  kampu  BOR u gradu Krku te njegovim jedinstvenim “održivim agro-konceptom” koji uključuje  vlastitu  uljaru, proizvodnju vlastitog vina, parcele u hladovini trsja te bio vrt.

Posebni doživljaj bio je i posjet Marini Punat, najstarijom i najnagrađivanijoj hrvatskoj marini. Direktorica marine gospođa Renata Bernarda Marević upoznala ih je sa menadžmentom ove velike nautičke luke, izazovima i uslugama koje marina pruža svojim gostima. Vesele međunarodnu studentice imale su puno pitanja za sve domaćine i zaključile da je i marina zapravo oblik “outdoor hospitality” za što ih u Opatiji upravo specijaliziramo i time se pridružujemo na najučinkovitiji način ukupnim europskim naporima za izgradnju održivijeg društva.

Hvala svim domaćinima na trudu i vremenu da svoja bogata iskustva prenesu na ove mlade buduće lidere Europske kamping industrije.

Skip to content