Uspješan prvi sastanak projekta CROCUS za revitalizaciju ruralnih područja kroz kulturni i kreativni turizam

26.04.2024.
Podijeli vijest na
Facebook
Twitter

Fakultet za menadžment u turizmu i ugostiteljstvu je sudjelovao na uspješanom početnom sastanku za projekt CROCUS, održanog od 22. do 24. travnja 2024. na Sveučilištu u Aalborgu. Projekt CROCUS, akronim za “Kulturni i kreativni turizam u ruralnim i udaljenim područjima: Održivi poslovni modeli, suradnja i politike”, nastoji revitalizirati ruralne i udaljene regije (RUR) uključivanjem potencijala kulturnog i kreativnog turizma (KKT).

Sastanak je potaknuo dinamične rasprave i zajedničke napore među projektnim partnerima iz cijele Europe, postavljajući temelje za inovativna rješenja za socio-ekonomske izazove s kojima se suočavaju ruralne i udaljene regije. Sudionici su razmatrali ključne ciljeve, strategije i očekivane rezultate projekta, pokazujući zajedničku predanost poticanju održivog razvoja u ovim regijama.

Ključni naglasci početnog sastanka uključuju:

• Strateško planiranje: Partneri sudjeluju u strateškom planiranju kako bi napravili plan projekta, definirajući jasne ciljeve i odrednice za nadolazeće faze.

• Razmjena znanja: Znanstvenici i stručnjaci razmijenili  iskustva, pridonoseći vrijednim perspektivama o izazovima i prilikama u promicanju KKT u RUR.

• Uključivanje dionika: Rasprave su naglasile važnost uključivanja dionika i suradnje na lokalnoj, regionalnoj i međunarodnoj razini kako bi se osigurao uspjeh i održivost projektnih inicijativa.

Henrik Halkier, koordinator projekta i profesor na Odsjeku za kulturu i obrazovanje Fakulteta društvenih i humanističkih znanosti Sveučilišta u Aalborgu, izrazio je svoje oduševljenje potencijalnim utjecajem projekta, rekavši: “Početni sastanak označava početak uzbudljivog putovanja prema revitalizaciji ruralnih područja kroz kulturni i kreativni turizam, a uz kolektivnu stručnost i predanost naših partnera spremni smo potaknuti pozitivne promjene i stvoriti trajne koristi za te zajednice.”

Gledajući unaprijed, projekt CROCUS započet će s nizom aktivnosti usmjerenih na generiranje znanja, razvoj inovativnih poslovnih modela i formuliranje preporuka politike za potporu održivom razvoju turizma u RUR. Kroz zajedničke napore i interdisciplinarne pristupe, projekt ima za cilj otvoriti neiskorišteni potencijal kulturne baštine kao pokretača gospodarskog rasta i društvene kohezije u ruralnim i udaljenim područjima diljem Europe.

Za medijske upite i dodatne informacije o projektu CROCUS posjetite web stranicu Fakulteta.

Skip to content