O knjižnici
Knjižnica Fakulteta za menadžment u turizmu i ugostiteljstvu je započela rad kao mali odjel sa stotinjak knjiga 1960. godine.
Fond – Najveći i najznačajniji dio fonda čine publikacije iz područja turizma i ugostiteljstva, ali posjedujemo literaturu iz svih područja ekonomije, naročito menadžmenta. Naš fond se smatra najvećom zbirkom knjiga i časopisa iz područja hotelskog menadžmenta u Republici Hrvatskoj. Pretplaćeni smo na većinu relevantnih svjetskih časopisa iz područja turizma, ugostiteljstva i menadžmenta.
Struktura korisnika: studenti, nastavnici, stručnjaci iz područja turizma i hotelske industrije.
Ukupno knjižnične građe (podatak iz 2024. godine): 27318 primjeraka
Knjige | 24795 primjeraka |
Časopisi | 1602 svezaka |
Doktorske disertacije, magistarski i specijalistički radovi | 516 jedinica |
Elektronička građa (CD, DVD) | 364 jedinica |
Digitalizirane građe | 67 jedinica |
Prostor i oprema: 207 m2, od toga čitaonica 112 m2 s 26 radnih mjesta s računalima, 1 skener, 1 printer i 1 fotokopirni stroj.
Posudba: Studenti mogu na 15 dana posuditi do 5 knjiga, a od toga 2 knjige s popisa obvezne literature. Korisnicima je omogućen slobodan pristup cjelokupnoj knjižničnoj građi.
Jednom mjesečno provodimo edukaciju korisnika za učinkovito korištenje knjižničnih kataloga, baza podataka i drugih izvora informacija. Također imamo opciju individualnih edukacija po dogovoru s korisnikom.
Svi naši studenti imaju opciju besplatne registracije na Institute of Hospitality. On pruža neograničen pristup na e-knjige, e-časopise, webinare i industrijske izvještaje iz ugostiteljstva i drugih srodnih područja. Osim toga u suradnji s Ekonomskim fakultetom u Zagrebu imamo omogućen pristup njihovoj Digitalnoj knjižnici koja obuhvaća digitalizirane zbirke nekoliko srodnih Fakulteta na jednom mjestu.
Vizija i misija Knjižnice je da svojim informacijskim izvorima pruža potporu odgojno-obrazovnom, znanstvenom i stručnom radu na Fakultetu. Ona nabavlja, obrađuje, posuđuje i posreduje najsuvremenije informacijske izvore, naročito iz područja turizma i ugostiteljstva. Nastojimo biti što gostoljubivija knjižnica u koju studenti i nastavnici rado navraćaju i u kojoj se osjećaju ugodno i dobrodošli, znajući da će im biti pružena najbolja moguća usluga. Knjižnica će nastaviti u svojim nastojanjima da pruži našim korisnicima najrelevantnije i novije materijale i informacije. S našim novim ciljem nastojimo skupiti više e-knjiga i drugih sadržaja kako bi studiranja na Fakultetu za menadžment u turizmu i ugostiteljstvu bilo bolje i vrjednije iskustvo.
Dokumenti
- Pravilnik o radu Knjižnice FMTU (6.12.2023.)
- Smjernice za izradu knjižničnog fonda (27.10.2023.)
- Odluka o imenovanju knjižničnog odbora (2.10.2023.)
- Odluka o izmjeni Odluke imenovanju Knjižničnog odbora (25.10.2024.)
- Odluka o provođenju godišnjih otpisa i imenovanju Povjerenstva za otpis knjižnične građe u knjižnici FMTU (10.4.2024.)
- Program rada i razvitka knjižnice FMTU – 2024-2025 (22.11.2024.)
- Upisnica – preuzeti, ispuniti i poslati na knjiznica@fthm.hr

Radno vrijeme i kontakt
Radno vrijeme
Od ponedjeljaka do petka od 8 do 20 sati
Kontakt
Voditeljica knjižnice: Martina Jošavac, mag. informatol.
e-mail: martina.josavac@fthm.hr
Knjižničarka: Iva Kovačević, mag.kroatistike – smjer knjižničarstvo
e-mail: iva.kovacevic@fthm.hr
Za sve opće upite i zahtjeve molimo da se obratite na:
Telefon: 051/294-751
e-mail: knjiznica@fthm.hr
Adresa: Fakultet za menadžment u turizmu i ugostiteljstvu – Knjižnica
Primorska 46 p.p. 97, 51410 Opatija
Svi studenti i zaposlenici Fakulteta mogu putem e-pošte knjiznica@fthm.hr naručiti građu.
Pratite nas na:
-
Preporuka knjižničara za travanj
Creativity and innovation : everyday dynamics and practice / Terence Lee, Lauren O’Mahony, Pia Lebeck Ova knjiga pruža širok pregled teorije i prakse kreativnosti i inovacija. Riječ je o interdisciplinarnom istraživanju koje sintetizira popularne, složene i suvremene diskurse o toj temi. Artificial intelligence along the customer journey : a customer experience perspective / Ada Maria…
-
Probni pristup – EBSCO “Hospitality & Tourism Complete” do 30.4.
Probni pristup – EBSCO “Hospitality & Tourism Complete” 30.4. napisao/la Martina Jošavac – ponedjeljak, 31. ožujka 2025., 13:25 Broj odgovora: 0 Dragi svi, Obavještavamo vas da do 30.4. imate omogućen probni pristup na EBSCO zbirku “Hospitality & Tourism Complete”. Zbirka obuhvaća 875 naslova (časopisa, knjiga, zbornika, radnih radova, SWOT analiza, izvještaja itd.). Bazi možete pristupiti preko IP adrese Fakulteta: Preko platforme EBSCOhost: https://research.ebsco.com/c/7mokzp Ili…
-
Web of Science – Research Assistant probni pristup do 11.4
Dragi svi, od 11. travnja nam je omogućen probni pristup na novi alat za pretraživanje koji je baziran na generativnoj umjetnoj inteligenciji – Web of Science Research Assistant. Ovaj alat omogućava brže pronalaženje odgovarajućeg sadržaja te olakšava navigaciju kroz složene tematske upite. Moguće ga je koristiti sa IP adrese Fakulteta. Više o samom alatu dostupno je na mrežnoj stranici. Alatu se…
-
Interaktivni AI alat na platformi JSTOR
Na platformi JSTOR dostupan je interaktivni istraživački alat vođen umjetnom inteligencijom i drugim tehnologijama kao pomoć u istraživanju. Alat je dostupan isključivo nakon prethodnog kreiranja korisničkog računa na platformi JSTOR, odnosno nakon prijave u postojeći korisnički račun. Alat se može koristiti prilikom pretraga članaka u časopisima, poglavlja u knjigama, istraživačkih izvješća te kao dodatak standardnom pretraživanju ključnih riječi. Više…
-
Radionica pretraživanja elektroničkih izvora informacija 27.3. četvrtak 13:30
Dragi svi, Pozivamo Vas na našu mjesečnu “Radionicu pretraživanja elektroničkih izvora informacija“ Datum: 27.3. (četvrtak) u 13:30h prijava je obavezna na e-mail: knjiznica@fthm.hr
-
Preporuka knjižničara za ožujak
Kreativnost i inovativnost na radnom mjestu : perspektiva dizajna posla / Tomislav Hernaus, Matija Marić Knjiga na temeljit, sveobuhvatan i argumentiran način, pomoću čak jedanaest statističkih metoda, obrađuje vrlo relevantnu i aktualnu tematiku dizajna posla kojim se postiže kreativnost i inovativnost. Kako smo došli dovde : šest inovacija koje su stvorile suvremeni svijet / Steven…
Starije obavijesti pronađite na poveznici – Arhiva