Prilikom trajanja programa svakodnevne aktivnosti u sklopu programa kao što su predavanja, vježbe I razne projektne aktivnosti možete pratiti na društvenoj stranici stoga nas zapratite kako bi redovito dobivali obavijesti.
Ciljevi programa
Cilj programa „Specijalist odjela hrane i pića“ ima prepoznatljivu svrhu koja se ogleda u stjecanju praktičnih znanja, vještina i kompetencija neophodnih za suvremeno poslovanje odjela hrane i pića u hotelskom objektu. Uspješno savladan program polaznicima pruža kompetencije za samostalan i timski rad u različitim ugostiteljskim objektima koji organiziraju, rukovode i kontroliraju proces sukladno poslovnoj politici na dinamičnom turističkom tržištu.
Ishodi učenja, odnosno opće i specifične kompetencije, te vještine i znanja koje će polaznik steći završetkom programa
Ishodi učenja programa:
- Analizirati financijsko poslovanje i administrativne poslove u odjelu hrane i pića uz pomoć suvremene informacijske tehnologije.
- Biti sposoban primijeniti marketinške aktivnosti u oblikovanju ponude hrane i pića.
- Definirati i analizirati marketinške vještine u prezentaciji ponude hrane i pića.
- Razlikovati i analizirati marketinške komunikacije s korisnicima usluga hrane i pića.
- Pravilno reagirati na eventualne primjedbe gostiju na ponudu i usluge hrane i pića.
- Objasniti i interpretirati kružni tijek kretanja robe u odjelu HIP-a.
- Uspostaviti i izraditi efikasnu organizaciju rada odjela Hip-a u ugostiteljskom objektu.
- Upravljati ljudskim potencijalima i educirati djelatnike u odjelu hrane i pića.
- Znati uspostaviti efikasnu organizaciju rada u ugostiteljskoj kuhinji.
- Definirati i interpretirati mjere te zakonski propisane postupke rada na siguran način i znati ih primjenjivati u praksi kod zaposlenika u kuhinji.
- Primijeniti HACCP sustav u malim i velikim ugostiteljskim objektima.
- Racionalizirati sirovine i namirnice, analizirati zalihe i troškove.
- Objasniti i interpretirati temeljna gastronomska pravila, te standarde i normative kada je u pitanju prigotavljanje različitih vrsta jela.
- Pravilno izraditi i sastaviti sredstva ponude kao što je: jelovnik, menu i dnevnu kartu.
- Razlikovati i analizirati moderne i klasične trendove u prezentiranju i pripremi hrane.
- Definirati i interpretirati hrvatsku gastronomsku baštinu i njezin značaj u gastronomskoj ponudi.
- Pravilno tumačiti i interpretirati temeljne značajke pravilne prehrane.
- Izraditi i oblikovati ponudu hrane prilagođenu zahtjevima specifičnih populacija.
- Argumentirati i implementirati aktualne trendove u prehrani.
- Izraditi plan rada, voditi i organizirati suvremenu slastičarnicu u ugostiteljskom objektu.
- Razlikovati i analizirati suvremene trendove u slastičarstvu i pekarstvu.
- Objasniti i interpretirati temeljna pravila, te standarde i normative kada su u pitanju tehnike posluživanja u blagovaoni.
- Analizirati troškove poslužnih odjela, te definiranje i interpretacija uspješnosti poslovanja.
- Pravilno tumačiti i objasniti znanja, vještine i navike iz područja somelijerstva.
- Analizirati i objasniti važnost nastupa i osobne prezentacije za povećanje prodaje.
- Tumačiti i interpretirati metode za povećanje prodaje u barovima.
- Izraditi i analizirati prodajne i marketinške metode u barovima.
- Analizirati izračunavanje cijene pojedinih proizvoda i miješanih pića u svrhu postizanja prihvatljive dobiti.
Trajanje programa
- Program traje jednu akademsku godinu, kroz dva semestra u trajanju od 400 sati.
Broj ECTS bodova
- 30 ECTS
Parcijalno polaganje programa
- u okviru programa Specijalist odjela hrane i pića održavaju se dva modula za koje se pruža mogućnost pojedinačnog polaganja na način da se prijavi Modul Gastronomija koji se održava u zimskom semestru ili Modul Restoraterstvo koji se održava u ljetnom semestru
- nakon završenog modula i uspješno položenih ispita polaznik dobiva potvrdu o stečenih 15 ECTS-a
Uvjeti upisa
Ciljne skupine polaznika
- Osobe zaposlene u ugostiteljskim objektima na poslovima usko vezanim uz hranu i piće.
- Studenti hotelijerstva i turizma sa željom specijalizacije u odjelu hrane i pića.
- Mlade osobe nakon završenog srednjoškolskog obrazovanja ugostiteljskog – hotelijerskog smjera.
Uvjeti upisa na program
Program mogu upisati polaznici sa završenim:
- sveučilišnim diplomskim studijem ‒ poslovna ekonomija u turizmu i ugostiteljstvu (VSS)
- sveučilišnim preddiplomskim studijem ‒ poslovna ekonomija u turizmu i ugostiteljstvu (VSS)
- stručnim studijem ‒ malo i srednje poduzetništvo u turizmu i ugostiteljstvu (VŠS)
- specijalist kuhar/konobar/slastičar (SSS)
- majstorskim ispitom u zanimanju kuhar, konobar i slastičar (SSS)
- srednjom školom iz područja turizma i ugostiteljstva (SSS)
Cjenik programa
Termini upisa
Prijave su u tijeku za upis 12. generacije u 2022./2023. akademskoj godini.
Potrebna dokumentacija
- preslika identifikacijske isprave (domovnica / osobna iskaznica / putovnica)
- izvod iz matične knjige rođenih / rodni list
- dokaz o najmanje završenoj srednjoj školi
- Prijavnica
Prijave za program zaprimaju se e-mailom i poštom. Prijavni list uz popratnu dokumentaciju potrebnu za prijavu moguće je dostaviti na e-mail: jasnal@fthm.hr.
Izvedbeni plan programa
Definiran početak i završetak izvedbe programa
10. mj. 2022. – 06. mj. 2023.
Definirani termini izvedbe programa s okvirnim temama i predavačima te definiranim mjestom i vremenom izvođenja programa ili njegovih dijelova (uključujući termine provjere znanja ako su predviđene)
- Termini izvedbe programa:
- Modul gastronomija: raspored predavanja
- Modul restoraterstvo: raspored predavanja
- Termini provjere znanja: bit će pravovremeno objavljeni
Moduli po semestrima
Modul Gastronomija – održava se u zimskom semestru
PREDMET | NOSITELJ | P | S | V | ECTS |
---|---|---|---|---|---|
Suvremeni gastronomski trendovi | prof. dr. sc. Slobodan Ivanović | 10 | 60 | 0 | 5 |
Umijeće slastičarstva i pekarstva | prof. dr. sc. Slobodan Ivanović | 10 | 60 | 0 | 5 |
Pravilna prehrana | prof. dr. sc. Greta Krešić | 10 | 0 | 10 | 2,5 |
Marketing u odjelu hrane i pića | izv. prof. dr. sc. Lorena Bašan | 10 | 0 | 20 | 2,5 |
Modul Restoraterstvo – održava se u ljetnom semestru
PREDMET | NOSITELJ | P | S | V | ECTS |
---|---|---|---|---|---|
Uslužni procesi u restoraterstvu | prof. dr. sc. Slobodan Ivanović | 10 | 60 | 0 | 5 |
Somelijerstvo | prof. dr. sc. Slobodan Ivanović | 10 | 50 | 0 | 3,5 |
Sigurnost hrane | prof. dr. sc. Greta Krešić | 10 | 0 | 10 | 2,5 |
Bar i barsko poslovanje | prof. dr. sc. Slobodan Ivanović | 10 | 0 | 40 | 4 |
Kontakt
Voditelj programa
prof.dr.sc. Slobodan Ivanović
Primorska 46, p.p. 97, Naselje Ika, 51410 Opatija
Tel.: +385 51 294 752
Tel.: + 385 51 291 965
E-mail: sivanov@fthm.hr
Web: ship.fthm.hr
Tajnica programa
Jasna Lasinger Silađev, mag.oec.
Primorska 46, p.p. 97, Naselje Ika, 51410 Opatija
Tel.: +385 51 294 202
Tel.: + 385 51 291 965
E-mail: jasnal@fthm.hr
Web: ship.fthm.hr