Hrast

Šetalište Franza Josefa I., opatijski obalni put izgrađen je početkom 19. stoljeća, a cijelom dužinom raste nekoliko vrsta hrastova, najstarijih stanovnika Liburnije. Ovdje možete vidjeti neke od najljepših primjeraka ovih stoljetnih stabala, poput medunca, cera i plutnjaka. Vrlo je rijetko zabilježeno da se u blizini mora nalazi toliko vrsta hrastova. Hrast ispred Vas je podvrste zeleni hrast crnika (Quercus ilex) i sastavni je dio prirodne baštine i kulture ovog kraja, savršeno ukomponiran u graditeljstvo podneblja, čuvajući tako prirodu i ljude.

Hrastovi pripadaju porodici bukvi. Na istom stablu imaju odvojene muške i ženske cvjetove.  Ovisno o kvaliteti staništa, hrast crnika naraste 10 do 20 metara, a životni vijek ovog stabla je i do 1000 godina. Zimzeleno je drvo, lišće je jajoliko i duguljasto, tamnozelene boje s dugačkom peteljkom. Plod je žir, a samo drvo je izrazito tvrdo i izdržljivo, te se u lokalnom brodogradilištu koristilo za izgradnju brodova.

ZANIMLJIVOST: Hrast je ljekovita biljka, a napitak spravljen od usitnjenih lišća i žirova koristio se kao adstringent i naširoko se koristio za dezinfekciju rana.

Ažurirano 16.01.2024.

Skip to content