Lovor

Lovor (Laurus nobilis) je višegodišnja biljka iz porodice lovora (Lauraceae), najviše rasprostranjena na području Mediterana. U Istri raste na čitavom obalnom pojasu, te posebno u šumama oko Lovrana, koji je po ovoj vrsti dobio ime.

Cijenjen je još od antike kada je smatran svetim drvetom, a grančice lovorike darivane su pjesnicima, vojskovođama i drugim slavnim ličnostima, čime im se iskazivala čast i hvalu. Iz tog običaja proizašao je izraz laureat, koji na latinskom znači “ovjenčan lovorom”.

Uporaba lovora je raznolika, pa se koristi kao dodatak jelima, kojima daje prepoznatljivu, ugodnu aromu. Lovorovo ulje koristi se za ublažavanje reumatskih tegoba, za smirivanje želuca i olakšavanje nadutosti, a potiče i aktivnost imunološkog sustava. Zbog svoje ljekovitosti u farmaceutskoj se industriji koristi u izradi sapuna, krema, parfema i slično, a ima baktericidno, antiseptičko i fungicidno djelovanje.

List lovora je izuzetno rasprostranjen začin koji se koristi u pripremi raznovrsnih jela, uključujući riblja, mesna jela i različite marinade. Fakultet nudi i obrazovne programe u području gastronomije, a lovor, kao pionir među začinima ima ključnu ulogu u turističkoj gastronomiji Hrvatske, što je razlog zašto se nalazi u dvorištu.

ZANIMLJIVOST: Lumber, plod lovora koji raste samo na ženskom stablu lovora, koristi se kao municija za pukalnicu (koja se izrađuje od bazgina drva) – tradicionalnu hrvatsku igračku. U Opatiji se svake godine krajem kolovoza održava natjecanje „va pukalnicah“ kojim se pokušava oživjeti zaboravljena dječja igra.

Ažurirano 16.01.2024.

Skip to content