Maslina

Maslina (uljika, lat. Olea europaea)  je  suptropska zimzelena biljka, koja raste kao grm, a rjeđe kao stablo. Maslinovo je drvo duga vijeka (500 do 600 godina, u prosjeku 100 do 150 godina), a pradomovinom se smatra prostor od Sirije prema Grčkoj, odakle je prenesena u Sredozemlje. Na zemlji je prisutna od pamtivijeka. Arheološki nalazi (koštice masline u spiljama, stari više od 9000 godina) svjedoče kako su još u kameno doba naši preci sakupljali plodove divlje masline. Zbog svojih je karakteristika kroz povijest  postala simbolom mira, obilja, vječnosti, učenosti i zdravlja, a još od antičke Grčke simbolizira pobjedu.

Područja Istre i Kvarnera danas su poznati po maslinarskom turizmu. Proizvodi poput maslinovog ulja, uljne kozmetike, tradicionalnih suvenira od maslinovog drva, raznih kušaonica ulja, vođenih maslinarskih tura, berbi maslina, obogaćuju turističku ponudu i privlače sve više turista na ovo područje. U dvorištu Fakulteta zasađeno je stablo masline jer upravo maslinarstvo i turizam mogu biti važan dio u razvoju održivosti.

ZANIMLJIVOST: Prema pravilima razvrstavanja maslina spada u voće. Naime, sve što potječe od višegodišnjih biljaka smatra se voćem, dok je povrće plod jednogodišnjih biljaka, pa se tako plod masline, koja raste na višegodišnjem stablu smatra voćem.

Ažurirano 16.01.2024.

Skip to content