Kamelija

Dvorište ispred zgrade oduševljava biološkom raznolikošću vegetacije i bogatstvom vrsta. Mjesto je to gdje se može pronaći nekoliko autohtonih vrsta – lovor, hrast, maslina, kamelija, bor i lipa. Odabrana stabla predstavljaju turistički simbol Mediterana i Kvarnera zbog svoje ljekovite i/ili gastro važnosti. Prateći punktove na karti informirajte se o svakoj, te saznajte poneku zanimljivost.

Kamelija (lat. Camellia) rod je cvjetnica iz porodice čajevki (Theacea) koju čine grmolike ili stablaste biljke najčešće s područja jugoistočne Azije, ali porijeklom i iz Kine i Japana. Iako ima cijeli niz sorti, njih oko 170, svake godine javljaju se i novi hibridi, a najpoznatija je sorta Camelia japonica

Vrsta Camellia japonica rubra simplex u Opatiju je došla 1845. godine, kada ju je kralj od Saske Friedrich August II. poslao Iginiju Scarpi, Angiolininom udovcu, kada je počelo njeno širenje na ovom području. Kameliji treba dosta vlažno zemljište i hladovina, ne smije biti direktno izložena suncu, stoga je Opatija iznimno pogodno podneblje za uzgajanje kamelija. Opatija se smatra gradom kamelija te ih se često može vidjeti kao „žive ograde“ uz rivijeru. Svake godine u ožujku održavaju se Dani kamelija ili Festival kamelija gdje se izlažu najljepši primjerci ovih nježnih, ali vizualno snažnih cvjetova.

ZANIMLJIVOST: Cvijet kamelije zbog svoje egzotične ljepote predstavlja zaštitni modni znak još od 1783. godine, kada je uvezen u Francusku. Zahvaljujući prvoj supruzi Napoleona Bonapartea, carici Joséphine de Beauharnais, koja je zasadila cvijet u vrtovima svoga dvorca Château de Malmaison u predgrađu Pariza, kamelija je postala popularna među aristokracijom i dvoranima. Vrlo brzo postala je i simbolom dvorskih dama i gospode kao znak strasti i ljubavnih priča poput one predstavljene u romanu Alexandrea Dumasa – Dama s kamelijama. Sveprisutnost kamelije u modnom svijetu nastavlja se i dalje u Francuskoj u stvaralačkom izričaju poznate modne dizajnerice – Coco Chanel. Snažna veza između predivnih kamelija i brenda Chanel ogleda se u prisutnosti motiva ovog cvijeta prisutnog na ambalaži, torbicama, odjeći, nakitu i cipelama. Kamelija je bila omiljeni cvijet Coco Chanel pa je tako poznata priča kako je prvi buket kamelija dobila od Boy Capela, svog ljubavnika. S vremenom je počela pričvršćivati verzije cvijeta na revere i kosu, a postepeno je kamelija postala neizostavan dio Chanela. Upravo je još jedna slična ljubavna priča u istom vremenskom okviru povezana s cvijetom kamelije i to ona opatijskog podneblja između plemića Iginio Scarpe i prerano umrle mu supruge Angioline.

Ažurirano 16.01.2024.

Skip to content