Vrtuljak

Iako je povijest ove zgrade oskudna što se tiče zapisa (u knjigama i na Internetu), neki podatci prenijeli su se usmenom predajom. Tako znamo da je osim sanatorija, zgrada današnjeg Fakulteta nekada bila i centar za djecu s teškoćama u razvoju. Ovdje su boravila i školovala se djeca koja nisu imali drugih mogućnosti zbog zdravstvenih, psihičkih ili obiteljskih razloga. Nadalje, ovdje su školu pohađala i djeca iz okolice. Centar je bio potpuno samodostatan, pa su tako sami uzgajali i određene namirnice, te su hranu pripremali na samoj lokaciji.

Na ovo nam razdoblje ukazuje i stari željezni vrtuljak koji se nalazi u dvorištu Fakulteta. Vrtuljak datira iz vremena prije premještanja centra djelovanja Fakulteta iz Opatije u Iku. Dan danas vrtuljak podsjeća na drukčiju funkciju i ulogu zgrade koju je tada imala. Iz svih navedenih  podataka vidljivo je da je zgrada današnjeg Fakulteta imala razne upotrebe te je korištena za široki niz potreba s obzirom na povijesne promjene – od nekadašnjeg sanatorija, odnosno lječilišta zatim sirotišta i centra za djecu s teškoćama u razvoju do danas kada je ovdje smještena međunarodno priznata obrazovna ustanova.

ZANIMLJIVOST: Danas vrtuljak koriste studenti kao mjesto opuštanja prije i nakon ispita, prisjećajući se mjesta koja ih podsjećaju na djetinjstvo poput igrališta ili lunaparka – to prisjećanje djeluje na ispuštanje hormona serotonina čime se pospješuje koncentracija i smiruje um.

Ažurirano 16.01.2024.

Skip to content