Četverogodišnji sveučilišni prijediplomski studij na engleskom jeziku „Business Economics in Tourism and Hospitality“, smjer „Hospitality Management”, osmišljen je u svrhu osposobljavanja studenata za upravljanje ekonomskim procesima i vođenje kompleksnih poslova u području poslovne ekonomije u turizmu i ugostiteljstvu s posebnim naglaskom na hotelijerstvo.
Studij nudi kombinaciju akademskih vještina i stručnosti te poduzetničkog načina razmišljanja za transformaciju poslovanja.
Predmeti na studiju prate suvremene trendove u hotelijerstvu nudeći atraktivne i aktualne nastavne sadržaje uz uravnoteženi odnos teorijskih i praktičnih znanja. Ponuđeni predmeti bave se problematikom razvoja i poslovanja hotelskih poduzeća sa pozicija različitih dionika poput menadžera, zaposlenika, lokalne zajednice ili države.
Studenti će se osposobiti da promiču odgovorno ponašanje u turizmu i ugostiteljstvu koje se temelji na načelima održivog razvoja i etičkim načelima, promovirajući uravnotežen pristup u procjeni ekonomskih, ekoloških i društvenih utjecaja u razvoju hotelskih poduzeća.
O studiju
Voditelj studija
doc. dr. sc. Vanja Vitezić
Kontakt: vanja.vitezic@fthm.hr
Trajanje studija
Trajanje studija: 8 semestara (4 godine).
Studij se izvodi na Fakultetu za menadžment u turizmu i ugostiteljstvu u Opatiji za studente u redovitom statusu. Po završetku studija polaznik stječe akademski naziv: Sveučilišni prvostupnik/prvostupnica (baccalaureus/baccalaurea) ekonomije ‒ kratica: univ. bacc. oec. (240 ECTS).
ECTS bodovi
240
Uvjeti za upis
Završena četverogodišnja srednju škola, položena državna maturu i stečeni uvjeti za upis u prvu godinu studija.
Kompetencije koje se stječu završetkom studija
- Vladanje znanjima u području poslovne ekonomije u turizmu i ugostiteljstvu s naglaskom na hotelijerstvo.
- Sposobnost primjene metoda i poslovnih modela u turizmu i ugostiteljstvu.
- Sposobnost praćenja i analiziranja ekonomskih i turističkih politika, praksi i trendova.
- Organizacijske i menadžerske vještine.
- Sposobnost upravljanja ljudskim, financijskim, materijalnim i informacijskim resursima.
- Sposobnost upravljanja projektima.
- Sposobnost upravljanja suvremenim i interaktivnim alatima hotelske prakse.
- Vještine poslovne komunikacije na engleskom i ostalim stranim jezicima.
- Sposobnost primjene suvremene informacijsko-komunikacijske tehnologije.
- Sposobnost razumijevanja legislative i standarda u hotelijerstvu.
- Sposobnost izrade, vrednovanja i predlaganja prikladne strategije razvoja, poslovnih planova i budžeta.
- Sposobnost preuzimanja odgovornosti za donošenje odluka i izvođenje složenijih poslova u turizmu i ugostiteljstvu uz uvažavanje načela etike i društvene odgovornosti.
Studenti će završetkom ovoga programa razviti i opće kompetencije, kao što su sposobnost apstraktnoga razmišljanja, kritičkoga mišljenja, generiranja novih ideja, identificiranja i rješavanja problema, planiranja i upravljanja vremenom, kontinuiranoga usavršavanja, samostalnost u radu i druge vještine.
Mogućnost zapošljavanja
Program ovog prijediplomskog studija je koncipiran tako da osigurava relevantna znanja za obavljanje menadžerskih poslova i stvara preduvjete za nastavak obrazovanja na sveučilišnim programima više razine. Po završetku ovoga studija studentima se otvara mogućnost zapošljavanja u poslovnim subjektima u hotelijerstvu kao i svim ostalim selektivnim oblicima turističke ponude i prateće industrije (sustavu turističkih organizacija, turističkih zajednica, turističkim agencijama, turističkim udrugama, javnom sektoru, medijima, službama računovodstva, kontrolama i inspekcijama, sustavu obrazovanja, financijskim institucijama i ostalim gospodarskim poslovnim sustavima gdje se traže specifična znanja iz područja turizma i ugostiteljstva s naglaskom na hotelijerstvo).
Akademski naziv ili stupanj koji se stječe završetkom studija
Sveučilišni prvostupnik/prvostupnica (baccalaureus/baccalaurea) ekonomije ‒ kratica: univ. bacc. oec. (240 ECTS)
Ishodi učenja
DUBLINSKI DESKRIPTORI | ISHODI UČENJA STUDIJSKOG PROGRAMA |
---|---|
Znanje i razumijevanje | 1. Poznavati i pravilno tumačiti temeljne pojmove poslovne ekonomije. 2. Identificirati i opisati procese upravljanja ljudskim, financijskim, materijalnim i informacijskim resursima. 3. Utvrditi elemente poslovnih sustava i vrednovati različita organizacijska rješenja. |
Primjena znanja i razumijevanja | 4. Prikupljati i analizirati kvantitativne i kvalitativne podatke i informacije relevantne za poslovno upravljanje. 5. Primijeniti kvantitativne i kvalitativne metode i poslovne modele. 6. Analizirati makro i mikroekonomsko okruženje, modele i politike sa svrhom donošenja optimalnih poslovnih odluka. 7. Opisati i analizirati funkcije menadžmenta. 8. Predlagati inovativna rješenja za operativno i strateško upravljanje. 9. Primijeniti stečena znanja iz specifičnih područja mikroekonomije i/ili makroekonomije. 10. Primijeniti informacijsko-komunikacijsku tehnologiju u poslovanju. 11. Tumačiti i primijeniti standarde kvalitete i sigurnosti. 12. Osmisliti i samostalno provesti poduzetničku ideju. 13. Identificirati, argumentirati i predlagati rješenja jednostavnijih problema iz područja poslovne ekonomije. 14. Upravljati projektima u nepredvidivim uvjetima na domaćem i međunarodnom tržištu. 15. Identificirati trendove i predlagati inovativna rješenja za unapređenje turističke i ugostiteljske ponude. 16. Primijeniti znanstvenu metodologiju u znanstvenom i stručnom radu. |
Zaključivanje i rasuđivanje | 17. Samostalno donositi zaključke i prezentirati rezultate istraživanja. 18. Preuzimati osobnu i timsku odgovornost na načelima etike i društveno odgovornog poslovanja. |
Komunikacija | 19. Upravljati poslovnom komunikacijom na materinjem i stranom jeziku u multikulturnom okruženju. 20. Primijeniti socijalne, komunikacijske i interpersonalne vještine u osobnom i profesionalnom razvoju. |
Vještine učenja | 21. Kritički prosuditi stečeno znanje i ocijeniti potrebu za daljnjim usavršavanjem. |
Nastavni plan
- University undergraduate study Business Economics in Tourism and Hospitality modul Hospitality Management – Curriculum – 2024/2025
- University undergraduate study Business Economics in Tourism and Hospitality modul Hospitality Management – Curriculum – 2023/2024
- University undergraduate study Business Economics in Tourism and Hospitality modul Hospitality Management – Curriculum – 2022/2023
2024./2025. Syllabusi kolegija
1. godina / First year | |||
Microeconomics | Syllabus | ||
Mathematics | Syllabus | ||
Statistics | Syllabus | ||
Business Informatics | Syllabus | ||
Introduction to Hospitality | Syllabus | ||
The Essentials of Academic Writing | Syllabus | ||
Macroeconomics | Syllabus | ||
Management | Syllabus | ||
Traffic in Tourism | Syllabus | ||
Special Interest Tourism | Syllabus | ||
First Foreign Language – English 1 | Syllabus | ||
First Foreign Language – German 1 | Syllabus | ||
2. godina / second year | |||
Accounting | Syllabus | ||
Tourism Economics | Syllabus | ||
Entrepreneurship and Innovation | Syllabus | ||
E-Business in Hospitality | Syllabus | ||
First Foreign Language – English 2 | Syllabus | ||
First Foreign Language – German 2 | Syllabus | ||
Marketing | Syllabus | ||
Economics of Hospitality Businesses | Syllabus | ||
Food and Nutrition | Syllabus | ||
Tourism Geography | Syllabus | ||
Second Foreign language – German 1 | Syllabus | ||
Second Foreign language – Italian 1 | Syllabus | ||
Second Foreign language – French 1 | Syllabus | ||
3. godina / third year | |||
Public Finance | Syllabus | ||
Tourism Destination Management | Syllabus | ||
Quality Management | Syllabus | ||
Dietary Trends | Syllabus | ||
Second Foreign language – French 2 | Syllabus | ||
Health Tourism | Syllabus | ||
Third Foreign language – French 1 | Syllabus | ||
Financial Management | Syllabus | ||
Human Resource Management | Syllabus | ||
Management Accounting | Syllabus | ||
Food and Bevarege Management | Syllabus | ||
Third Foreign Language – French 2 | Syllabus | ||
Third Foreign Language – Chinese 1 | Syllabus |
Školarina
Godišnja školarina za HR / EU državljani: 2.000,00 €
Godišnja školarina za strani državljani (izvan EU): 3.000,00 €
Studijsko putovanje u Šibenik
Evo kako nam je bilo na field trip-u u Milanu…
Arhiva
2023./2024.
1. godina / First year | |||
Microeconomics | Syllabus | ||
Mathematics | Syllabus | ||
Statistics | Syllabus | ||
Business Informatics | Syllabus | ||
Introduction to Hospitality | Syllabus | ||
The Essentials of Academic Writing | Syllabus | ||
Macroeconomics | Syllabus | ||
Management | Syllabus | ||
Traffic in Tourism | Syllabus | ||
Special Interest Tourism | Syllabus | ||
First Foreign Language – English 1 | Syllabus | ||
First Foreign Language – German 1 | Syllabus | ||
2. godina / second year | |||
Accounting | Syllabus | ||
Tourism Economics | Syllabus | ||
Entrepreneurship and Innovation | Syllabus | ||
E-Business in Hospitality | Syllabus | ||
First Foreign Language – English 2 | Syllabus | ||
First Foreign Language – German 2 | Syllabus | ||
Marketing | Syllabus | ||
Economics of Catering Businesses | Syllabus | ||
Food and Nutrition | Syllabus | ||
Tourism Geography | Syllabus | ||
Second Foreign language – German 1 | Syllabus | ||
Second Foreign language – Italian 1 | Syllabus | ||
Second Foreign language – French 1 | Syllabus | ||
2022./2023.
1. godina
Microeconomics | Syllabus | Detailed Course Curriculum | |
Mathematics | Syllabus | Detailed Course Curriculum | |
Statistics | Syllabus | Detailed Course Curriculum | |
Business Informatics | Syllabus | Detailed Course Curriculum | |
Introduction to Hospitality | Syllabus | Detailed Course Curriculum | |
The Essentials of Academic Writing | Syllabus | Detailed Course Curriculum | |
Macroeconomics | Syllabus | Detailed Course Curriculum | |
Management | Syllabus | Detailed Course Curriculum | |
Traffic in Tourism | Syllabus | Detailed Course Curriculum | |
Special Interest Tourism | Syllabus | Detailed Course Curriculum | |
First Foreign Language – English 1 | Syllabus | Detailed Course Curriculum | |
First Foreign Language – German 1 | Syllabus | Detailed Course Curriculum |